Ατοπική δερματίτιδα

ΜΟΥΤΣΑΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Η ατοπική δερματίτιδα(έκζεμα) είναι φλεγμονή του δέρματος που χαρακτηρίζεται από υφέσεις και. εξάρσεις. Η προδιάθεση βρίσκεται στα γονίδιά μας. Στην ίδια κατηγορία νοσημάτων ανήκει το βρογχικό άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα και η κνίδωση. Οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι׃

•ποικίλοι παράγοντες συμβάλλουν στην έναρξη και πορεία της νόσου(εξάρσεις ακατάλληλο ντύσιμο, μικρόβια, ψυχολογικό στρες).

•το παιδί με ατοπική δερματίτιδα έχει πιθανότητα 30-50% να αναπτύξει κάποιο από τα νοσήματα που προαναφέραμε.

•δεν πρέπει να αισθάνονται ένοχοι.

Προληπτικά μέτρα

Το νερό του μπάνιου πρέπει να είναι χλιαρό. Το ζεστό νερό προκαλεί υπεραιμία και επιδεινώνει το έκζεμα. θα πρέπει να χρησιμοποιούμε υποκατάστατο σαπουνιού ή ειδικό λάδι(bath oil) στο νερό του μπάνιου. Το κοινό σαπούνι επιδεινώνει το ήδη ξερό δέρμα του ατοπικού παιδιού. Το μπάνιο του παιδιού πρέπει να είναι καθημερινό.

Το σκούπισμα πρέπει να γίνεται ταμποναριστά και όχι με τρίψιμο.

Οι μαλακτικές ουσίες πρέπει να εφαρμόζονται τόσο συχνά, ώστε το δέρμα του παιδιού να διατηρείται «βελούδινο». Είναι προτιμότερο να εφαρμόζονται σε νωπό δέρμα, αμέσως μετά το μπάνιο, για καλύτερο αποτέλεσμα. Η ενυδάτωση του δέρματος είναι βασικό μέτρο πρόληψης του εκζέματος, γιατί δεν επιτρέπει την είσοδο ερεθιστικών ουσιών από το περιβάλλον και αποτρέπεται έτσι η δημιουργία φλεγμονής. Δυστυχώς τα υποκατάστατα σαπουνιού και τα μαλακτικά σκευάσματα δεν συνταγογραφούνται από τα ταμεία και είναι δαπανηρά. Ετσι θα πρέπει οι γονείς και το παιδί να δοκιμάσουν 2-3 υποκατάστατα σαπουνιού,bath oils και μαλακτικών κρεμών για να μπορέσουν να επιλέξουν το περισσότερο αποτελεσματικό, κοσμητικά αποδεκτό και οικονομικά συμφερότερο σχήμα περιποίησης του δέρματος.

Τα νύχια πρέπει να κόβονται συχνά για να μη ξύνεται.

Τα ρούχα θα πρέπει να είναι βαμβακερά, χαλαρά και άνετα και τα κλινοσκεπάσματα επίσης βαμβακερά και να πλένονται σε θερμοκρασία >55C ανά εβδομάδα.

Τα απορρυπαντικά να είναι υγρής μορφής και να αποφεύγεται το μαλακτικό, γιατί παραμένει στις ίνες των ρούχων και μπορεί να ερεθίσει.

Η έκθεση στη σκόνη του σπιτιού, στη γύρη, στο τρίχωμα των ζώων και στον καπνό του τσιγάρου πρέπει να αποφεύγεται. Έτσι το υπνοδωμάτιο του ατοπικού παιδιού πρέπει να είναι λιτό χωρίς μικροαντικείμενα που δεν πλένονται ή χαλιά με παχύ πέλμα. Το πάτωμα πρέπει να σκουπίζεται με ηλεκτρική σκούπα καθημερινά και τα έπιπλα να ξεσκονίζονται με βρεγμένο πανί δύο φορές την εβδομάδα. Τα λουλούδια στον εσωτερικό χώρο πρέπει να αποφεύγονται, όπως και η επαφή με τριχωτά κατοικίδια ζώα.

Η θερμοκρασία στο σπίτι τους χειμερινούς μήνες δεν πρέπει να ξεπερνά τους 18C,ενώ θα πρέπει να υπάρχει μέτρια υγρασία, πράγμα που εξασφαλίζεται εάν υπάρχει μπολ με νερό στο δωμάτιο.

Ο μητρικός θηλασμός συνιστάται τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 6 μηνών και οι στερεές τροφές να εισάγονται προοδευτικά από τον 7ο μήνα(μία καινούργια τροφή ανά εβδομάδα) ώστε να γίνεται έγκαιρα αντιληπτή η εμφάνιση τροφικής αλλεργίας.

Η διατροφή του παιδιού είναι ελεύθερη. Εκτός από τα συντηρητικά και τις χρωστικές που πρέπει να αποφεύγονται το διαιτολόγιο του παιδιού με έκζεμα πρέπει να είναι ελεύθερο.

Θεραπεία

Ανάλογα με το πρόβλημα ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά περιόδους διάφορα φάρμακα όπως ׃

1. Κομπρέσες με φυσιολογικό ορό όταν οι βλάβες είναι υγρές για 1-3 μέρες.

2. Κρέμες με κορτιζόνη για λίγες μέρες με προοδευτική μείωση.

3. Κρέμες με αντιβιοτικό ή αντιβιοτικά από το στόμα όταν υπάρχει μόλυνση.

4. Άλλες κρέμες όπως η Elidel.

ε. Διαιτητικοί χειρισμοί και εργαστηριακός έλεγχος χρειάζονται όταν το ιστορικό του παιδιού βάζει ισχυρές υποψίες για αλλεργία σε συγκεκριμένη τροφή ή όταν το έκζεμα δεν ανταποκρίνεται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Διαβάστε περισσότερα

  • Από την Ελληνική Παιδοαλλεργιολογική Εταιρεία κάνοντας κλικ εδώ.
  • Από την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Δερματολογίας κάνοντας κλικ εδώ.